Hi, How Can We Help You?

Blog

Eylül 16, 2021

Psikolog Desteği Ne Zaman Gerekir?

Psikolog Desteği Ne Zaman Gerekir?

Sizlerde çok duymuşsunuzdur ; X takım Y takımına karşı hep kaybediyor veya kazanıyor . Birçok sporcu bireysel anlamda bazı sporculara karşı kaybeder veya kazanır.Ben bu rakibimi hiç yenemiyorum? O beni hep yeniyor cümleleri …
Bizim bu takıma karşı şansımız tutmuyor inançları…
Biz buna kendini gerçekleştiren kehanet self-fulfilling prophecy diyoruz.
Birkaç şey tekrarladığı ve olumsuzlukla karşılaştığımız zaman aynı şeyin tekrar başımıza geleceğini düşündüğümüzde o şey tekrarlıyor.
Liglere baktığımızda bazı futbolcular x takımlara daha çok gol atar, takımların takımları yenememesi , bireysel sporcunun her zaman o sporcuya yenilmesi gibi örnekler görmekteyiz. Peki sporcular bunları nasıl yenebilir ?
Kafamızda yaşadığımız negatif düşünceleri veya tecrübeleri derinleştirerek zihnimizde büyütüyoruz ve o müsabaka anında kaybedeceğimize dair birçok olayla karşılaşıyoruz. Oyuna kötü başladığımızda; birkaç talihsizlik yaşadığımızda hemen evet benim bu takıma veya bu sporcuya karşı şansım zaten hiç olmadı bu yüzden kaybediyorum demeye başlanılıyor. Rakip yerine; kişi kendi kendinin sonunu hazırlamaya başlanılıyor. Kendini gerçekleştiren kehanet burada başlıyor.
Mental destek ile uzman eşliğinde bunu değiştirebilirsiniz.
1960 yıllarında kimse 1 mil koşusunun 4 dakikanın altına inilemeyeceğini konuşuyordu. Hiçbir atlet bir mili 4 dakikanın altında koşamaz deniliyordu. Bütün atletler her zaman o rakama yakın dakikalarda sürelerde kaldığı gözlemlenildi.
İngiliz atlet Bannister; 1 mili yapacağım dedi ve 3dk 59 saniyede koştu.
Sonrasında ; Aynı yıl içinde ve birkaç yıl içinde 10larca atlet 4 dakikanın altında koşmaya başladı. Peki ne değişti?

Sezonun başındaki maç öncesi hedef süreci olan dönem, psikolojik becerilerin kazanılması ve geliştirilmesi düşünüldüğünde harika bir süreçtir.
Peki neler yapılır bu süreçte?
Geçmiş sezon maç süreçleri değerlendirilmesi yapılır.
Yeni sezon için kısa-uzun vadeli hedefler planlanır.
Oluşturulan hedefler doğrultusunda geliştirilmesi gereken beceriler üzerinde çalışılır.
Bu süreçte psikolog ile hazırlanan sporcular ; sezon içinde stresle baş etme, zihinsel dayanıklılık ,hedef belirleme, motivasyon gibi konularda destek alarak bilinçli ilerleyebilmektedir. Yarışma süreci başladığında, psikolojik hazırlık tamamlanmış , sporcu neye ihtiyacı olduğunun bilincinde maksimum performansını ortaya koymaya hazır bir şekilde yoluna devam eder. Mental düşüncenizi değiştirirseniz başarı yolunda hedeflerinize ulaşmak hiçbir zaman zor olmayacaktır. Başarı için yalnızca fiziksel çalışma değil zihinsel çalışmanın da gerektiğini unutmamak gerekir.

Keyifli okumalar.

Yazar

Gözde ACARAY

Uzman Psikolog

One Reply to “Psikolog Desteği Ne Zaman Gerekir?”

  1. vorbelutr ioperbir says: 17 Ağustos 2023 at 07:16

    I’ve been surfing on-line greater than three hours today, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will likely be a lot more useful than ever before.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

İn yazılım web site tasarımı seo paketleri
Karşıyaka Psikolog manisa psikolog Salihli Psikolog Bodrum Wolf Yetkili Servisi