Degerli okuyucular, sizlerle gunumuzde ekmek aslanin agzinda diye tbir ettigimiz ve bireylerin bir is bulup gercekten o is yerinde calisma arkadaslarina, calistigi kuruma duyulan guven ile ilgili bilgiler verecegiz. Universite mezunu olsun yada olmasin, bir is yerinde calisiyor isek isin basinda ilk onemli olan nokta aslinda durustluk, guven, kendini guvende hissedebilmedir. Iste butun bunlar olunca emin olun hem orgut hemde calisanlar ileriye daha ileriye yani basariya gidilen yolda hep birlikte gerekeni yaptiklarindan dolayi mutlu ve huzurldurlar. Basari uzun vadede ortaya cikmaktadir. Basarinin ortaya cikmasinda etkisi olan personelin kendi icindeki iletisim ve guvenin ust seviye olmasi basarinin birlikte gerceklestirildigi ve sonlandirildigi nokta olabilmektedir. Güven kavramı genel anlamda, dürüstlük ve doğruluk ile eşdeğer tutulmaktadır. Güven, bireyin gereksinimlerinin olumlu bir şekilde karşılanacağına dair bir güven duygusu olduğu anlamına da gelmektedir. Öğretmenlerin kendi içlerinde ve öğretmen-kurum arasında güven olgusunun hakim kılınması, beraberinde kurumsal vizyon ve misyonun gerçekleştirilmesinde itici bir unsur olarak kendisini göstermektedir. Güven olgusu, ekip, örgüt ve örgütler arası anlaşmaların bileşik etkileşiminden meydana gelmektedir. Örgüt içerisindeki değerler, inançlar ve normlar örgüt kültürü ile birbirlerine bağlıdırlar. Örgüt içerisinde bilgi akışının doğru olması, personelin gerek birbirleri ile gerekse yönetim ile karşılıklı olarak samimi ve açık davranışlar sergilemeleri örgütsel güveni meydana getirmektedir. Buda orgüt içerisinde güven olgusunu sağlamlaştirır. Örgütsel güven, bireylerin çalışma arkadaşları ve yönetime karşı güvenini etkileyen davranışsal, duygusal ve zihinsel faktörlerden oluşmaktadır. Personelin calistiklari kuruma karşı beslemiş oldukları güven eğilimi olarak tanımlanan örgütsel güvende personelin birbirlerine beslemiş oldukları güven ile kuruma beslemiş oldukları güven farklıdır. Bu da kisilerin güveninin kişi ile örgüt arasında farklılık ortaya koyduğunu göstermektedir. Bir birey bulunduğu kurumda müdüre güven duyabilir, fakat bu durumdan aynı güven derecesini kuruma karşı da beslemiş olduğu çıkartılamaz.
Örgütsel güvende yardımseverlik, açıklık ve dürüstlük cok onemli faktorlerdir. Calisan personelin herhangibir cikar gozetmeksizin iyi niyete dayali olarak calistigi kuruma destegini vermesi bireyin yardimseverliligini ortaya cikartmaktadir. Tabiki yardimseverlik duygusu icerisinde zor durumda kalan personelin, örgüt tarafından destek göreceğini düşünmekte ve çabasını çalışma yönünde kullanmaktadır. Yardımsever olan bir birey, farkli bireyleri bir araya getirerek kişilerarası bilgi paylaşımını da meydana getirmektedir. Açıklık ise, calisan personellerin bilginin paylaşımı esnasında calistigi kuruma karşı açık bir duruş sergilemeleridir. Sahip olunan bilginin herhangi bir saklama ya da filtreleme yapılmadan olduğu gibi ortaya koyulması, kişinin sözlerinde kendisine güvenin duyulmasını da beraberinde getirmektedir. Dürüstlük ise personelin fikirlere örgüt genelinde inanışı simgelemekte, kişi davranışı ve yapısındaki bütünlüğü ifade etmektedir. Soylenilen soz ile dusuncelerin davranis uzerindeki etkisinin gerektigi gibi olmasi bireylerin durustce birbirlerine davranislarini etkileyecektir. Durustluk veya guven olmadigi zaman seffaf olunmaz ve orgut icerisindeki guven ortadan kalmis olmaktadir.
Gunumuz sartlarinda Wuhan’da ortaya cikan ve tum dunyayi ele geciren Covid-19 sorunu orgutlerde maddi zararlara sebep olmaya baslamistir. Bu sebepten dolayi orgut icinde calisan personel biraz daha kendi icinde kucuk gruplar halinde bir kumelesme meydana gelip, o kumeler icinde daha fazla iletisime gecmeye baslamislardir. Bu kumelesme durumu orgut icinde ayrima ve guven duygusunun, aciklik ve durustluk gibi olgulari yikma durumuna gecmistir. Bu sebepten dolayi orgutlerde gruplasma oldugu durumlarda personelin bu ve bunun gibi durumlari ortadan kaladirabilmelerine yardimci olmak adina hizmet ici egitimler verilerek, bireylerin orgutu gruplar degil tum personelin bir grup olarak calistiklari zaman daha hizli basari elde edilebilecegi onemle belirtilmelidir.
Yard. Doc. Dr. Figen YAMAN LESINGER
Yazar
Figen YAMAN LESİNGER
Yrd. Doç. Dr.