Hi, How Can We Help You?

Blog

Ekim 21, 2021

Neden Aldatılırız ?

Neden Aldatılırız?

‘Kendini gerçekleştiren kehaneti’ hiç duydunuz mu? Bir şeylerden çok korkarız ve başımıza gelir, sizce neden? Kişi korktuğu şeyi çokça düşünmeye başlar ve işte aslında tam da bu noktada onu önlemek yerine ona daha da fırsat tanımış olur.

Örneğin aldatılmaktan çok korkan kişi sıkça düşünmeye başlar ve kendince önlem aldığını düşünerek partnerini çokça kısıtlamaya, stalklamaya, kıskanmaya başlar. Ne oldu? Artık aldatılma korkusu zihinde çokça yer edinmeye ve davranışlara da yansımaya başladı. Ve partneriniz de tüm bunlardan etkilenmeye başlamakla kalmayıp belki de dayatmalara dayanamayıp sizi aldatma yoluna gitti. Ya da farkında olmadan onu bu duruma siz ittiniz. Yani artık bu korkuyla yalnızca siz boğuşmuyorsunuz, partneriniz de boğuşuyor.

‘Aldatma,  kesinlikle yanlış bir davranıştır ama hiçbir zaman tamamen tek tarafın suçu değildir.’

Bakıldığında ise aldatma, birçok sebep içerebilmektedir: görücü usulü evlilikler, cinsel sorunlar, aşırı kıskançlık, ilgisizlik, baskı, sosyoekonomik sorunlar, eşlerden birinin fazla alkol kullanımı, anneci tutum( aile içi çatışmalarda anneyi çok fazla tutan erkek evliliğin sorumluluğunu tam benimsememiş olabiliyor), partnerin uzun vadede seyahatlere çıkması (her iki taraf içinde risk olabiliyor), partneri dışında hiç partneri olmayan kişi…

            Peki aldatma sonrası ilişkiye devam edilebilir mi? Bunu siz kendinize sormalısınız. Cinsiyet fark etmeksizin aldatılma her bireyde öfke yaratır. Ve aldatılan kişi sürekli karşıya öfkeli davranışlarda bulunarak ondaki suçluluk duygusunu da azaltabilir. Yani haklıyken haksız duruma düşmüş olur. Aslında aldatma sonrası hemen ilişkiye devam etmek çok sağlıklı olmayabilir. Öncesinde aklınızdaki soru işaretlerine cevap bulmanızda fayda var veya araya bir süre keskin mesafe koymakta. Böylelikle kişi aldatma sonucu hangi bedeller ödeyebileceğini bilmiş olur.

            Aldatma yalnızca cinsellikle mi olur? Hayır, farklı türler içerir. Daha çok kadınlarda gördüğümüz; duygusal aldatma, erkelerde fazlaca rastladığımız; cinsel aldatma, herhangi bir eyleme geçilmeyen; pasif aldatma ve partneri dışındaki kişiye duymuş olduğu fiziksel, mekânsal, duygusal anlamda ilgi içeren; aktif aldatma.

            Özetle eğer aldatma sonrası sağlıklı bir şekilde ilişkiye devam etmek isteniyorsa her iki tarafta bu anlamda istekli olmalı ve bunu da davranışları ile belli etmelilerdir. Aldatan kişi gerçekten pişman olmalı, özür dilemeli, inkar etmek yerine sorumluluğu alabilmeli ve iyileştirici davranışlarda bulunmalıdır.

İyi okumalar ve sağlıklı ilişkiler diliyorum.

Yazar

Rümeysa ŞAHİN

Psikolog

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

İn yazılım web site tasarımı seo paketleri
Karşıyaka Psikolog manisa psikolog Salihli Psikolog Bodrum Wolf Yetkili Servisi