Hi, How Can We Help You?

Blog

Ağustos 11, 2021

Kendimize Ne Kadar Şefkatli Davranıyoruz ?

Kendimize Ne Kadar Şefkatli Davranıyoruz ?

Hepimiz zaman zaman kimse beni sevmiyor, kimse beni beğenmiyor gibi serzenişlerde bulunduk. Hayatın bizi savurduğu dönemlerde kendimizi ve başkalarını suçladık. Şimdi başkalarını bir kenara bırakalım da kendimize bakalım istiyorum. Kendinize şunu sorun, Kendimi ne kadar seviyorum?, Kendime ne kadar değer veriyorum?Başkalarına gösterdiğimiz anlayışı, sevgiyi, şefkati ve hatta desteği kendimize ne kadar veriyoruz bunu görelim hep beraber.

Yazımı okuyan siz değerli okuyucularım ile küçük bir oyun oynayalım, her şeyi daha net görebilmek için aşağıdaki maddeler üzerinde dikkatlice düşünüp ve cevaplayalım istiyorum.

· En sevdiğiniz kişiyi düşünmenizi istiyorum. (arkadaşınız, sevgiliniz, eşiniz, anne veya babanız ve kardeşiniz)

· Şimdi de o kişinin yaşadığı en kötü anı düşünün.

· Acısını sizinle paylaşıyor ve sürekli başına gelen talihsizlik sebebiyle kendisini suçluyor, kendisine kötü davranıyor.

· Siz o kişiye neler söylersiniz?

· Ona nasıl yaklaşırsınız?

· Ses tonunuzu yükseltir misiniz? Ona öfkelenip bağırır mısınız?

Şimdi de kendinizin en kötü anınızı düşünmenizi istiyorum. Hayatın size oynadığı en kötü hamlesini, en acılı anınızı, hatta intihara en yakın hissettiğiniz anınızı düşünün.

· Bu durumlarda kendinize nasıl davrandınız?

· Kendinizi nasıl teselli ettiniz?

· Kendinize bağırdınız, öfkelenip kendinize zarar verdiniz mi?

Bizler bazen sevdiğimiz kişiye gösterdiğimiz desteği, anlayışı ve şefkati kendimize gösteremiyoruz. Kendimizi sevmek konusunda biraz bencil ve acımasız davranıyoruz. İşte burada devreye ÖZ-ŞEVKAT giriyor. Öz- Şefkat; kişinin kendisine de sevdiği kişiye davrandığı gibi davranmasıdır.

Öz-Şefkat konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Dr. Kristin Neff, ‘Acı çektiğimiz zamanlarda en sık başvurduğumuz sorulardan biri ‘Neden Ben?’ sorusudur. Bu soru yalnızlaştırıcıdır. Sanki diğer herkes sorunsuz, acıdan uzak, mutlu ve normal hayatlar sürüyormuş gibi düşünürüz. Kendimizi diğerlerinden ayırma eğilimini destekler.’ demiş.

Oysaki acı hayatın bir parçasıdır. Farklı yollar ve farklı sebepler ile herkesin hayatına girmiştir. Zaten mükemmel hayat diye bir şey yok. Yani dünyanın neresine giderseniz gidin, her insanın maruz kaldığı bir sıkıntı, bir sorun, bir acı bulabilirsiniz. Herkesin acı ile baş etme yolları farklıdır. Öz-Şefkat ile acımızı kabullenip onu insan olmanın bir parçası olarak görebiliriz. Yani kısaca kendimize en iyi arkadaşımız gibi davranmak, zor zamanlarda kendimize sevgi ve anlayış göstermek, en iyi arkadaşımıza söyleyeceğimiz sözleri ve davranışı kendimize de yöneltmektir. Öz şefkat sadece ruhsal sağlığımızı değil, bedensel sağlığımızı da korur. Motivasyonumuzu arttırarak hedeflerimize ulaşmamızı sağlar.

ÖZ-ŞEFKATİN YARARLARI NELERDİR?

· Mutluluk,

· Hayatı kabullenip sevmek,

· Yaşamdan tatmin olmak,

· Sağlıklı yaşam (ruhsal+bedensel)

· Mutlu ikili ilişkiler,

· Diğer insanlar ile iyi ilişki,

· Daha az depresyon, kaygı ve stres

· Öz-saygı ve özgüvende artış, diye sıralayabiliriz.

Sonuç olarak gerek ruhsal gerekse bedensel sağlığımız kendimize ne derecede duyarlı ve sevecen olduğumuzla yakından ilişkilidir. Şefkat, türümüzün devamı için bir zorunluluktur ve kendine şefkatli davranan bireylerin çevrelerine ve tüm dünyaya şefkatle yaklaştıkları araştırmalarla gösterilmiştir.

ÖZ-ŞEFKATİNİZİ GELİŞTİRMENİN YOLLARI;

· Öz şefkatle ilgili bir defter tutun ve bu deftere öz şefkatin sizin için neler ifade ettiğini yazın. Bu kelimeyi duymak sizde ne gibi duygular uyandırıyor ya da kendinize yeterince öz şefkat gösterdiğinizi düşünüyor musunuz? Tüm bu soruları cevaplamak, öz şefkatinizi geliştirmek için harika bir başlangıç olabilir.

· Gün içerisinde kendinize karşı merhametsiz davrandığınız, kendinizi acımasızca eleştirdiğiniz anları bir deftere yazın. Bu eleştirilerin altında yatan nedenlere odaklanın.

· Mükemmeliyetçilik huyunuzdan bir an önce vazgeçin. Bu dünyada siz de dahil olmak üzere kimsenin mükemmel olmadığını kabul edin. Her zaman elinizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanın ancak işler istediğiniz gibi gitmediğinde kendinizi acımasızca eleştirmekten kaçının.

· Kendinize bir çocuğa yaklaşır gibi sevgi ve şefkat dolu yaklaşın. En ufak hatanızda kendinizi yerden yere vurmaktan kaçının ve kendinize karşı anlayışlı olmaya özen gösterin. Önemli olanın hatalarınızdan ders çıkarmak olduğunu unutmayın.

· Her gün sizi mutlu edecek 3 şey yapın!

· Öz-Şefkat üzerine videolar izleyip kitaplar okuyabilirsiniz.

· Hayatı tüm zorlukları ile sevmek için kendinize sebepler yaratın.

Alan Cohen, ‘ Şu an kendinizi olduğunuz halinizle sevmeniz, kendinize cenneti bağışlamanız demektir. Ölene kadar beklemeyin. Eğer beklerseniz şimdi ölürsünüz. Eğer severseniz şimdi yaşarsınız.’ Sözlerini hatırlatarak son olarak kendinizi sevmenin, kendinizin en iyi arkadaşı olup şefkat göstermenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayalım.

KENDİNİZLE VE HAYATLA BARIŞTIĞINIZ, ŞEFKAT DOLU GÜNLER DİLERİM! 🙂

Yazar

Feyza DİLMEÇ

Psikolojik Danışman

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

İn yazılım web site tasarımı seo paketleri
Karşıyaka Psikolog manisa psikolog Salihli Psikolog Bodrum Wolf Yetkili Servisi