Disleksinin avantajları/dezavantajları var mıdır?
Disleksiyle ilgili araştırmalar yapıldığında disleksinin insanlara büyük bir hediye olduğu konusu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır . Disleksinin ne olup ne olmadığı konusunu geçen ayki yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Dislektik bireylerin normal veya normal üzeri zekaya sahip olduklarına özellikle dikkat çekmiştik. İnsanlar disleksi sözcüğünü işittiğinde, yalnızca bireyin okul hayatında yaşadığı okuma, yazma, heceleme ve matematik sorunlarını akıllarına getirirler. Bazı insanlar ise disleksili bireyi yalnızca kelimeleri, harfleri yada sayıları tersten okuma, bazıları ise yavaş öğrenenler olarak düşünebilirler. Kısacası herkes disleksinin öğrenme güçlüğü olduğunu düşünmektedir. Fakat öğrenme güçlüğü disleksinin sadece görünen bir kısmıdır. Dislektik bireylere doğru zamanda doğru yöntem ve tekniklerle eğitimler verildiğinde disleksi bireye zihinsel bir armağan olarak geri dönmektedir.
Peki nasıl bir armağandır bu ? Disleksinin avantajları nelerdir? diye soracak olursanız. Dünyanın dahiler listesine birlikte bir göz atalım derim. Bu listede kimler yok ki. Einstein’’ den Muhammet Ali’ye Pablo Picasso’ya kadar pek çok deha dislektiktir. ABD’ ye bağlı olarak çalışan ve uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum NASA çalışanları.. NASA’da çalışan her iki kişiden biri dislektiktir. Uluslararası önemli yayın kuruluşlarından biri olan BBC’ nin de yaptığı araştırmalara göre sıfırdan milyoner olan insanların %40’ ı dislektiktir. Güzel sanatlarda da disleksi oranı 3 kat fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu insanlar dislektik oldukları için dahiler diyemeyiz elbette. Dislektik olmalarına rağmen kendi potansiyellerini kullanabilmiş ve başarıya ulaşmış dahilerdir.
Disleksi insanları dahi yapmaz. Ancak disleksi olan insanların zihinlerinin dâhiler ile aynı şekilde çalışıyor olması, disleksi olan bireylerin kendilerine olan güvenlerini arttırabilmektedir.
Disleksinin avantajlarını kısaca sıralayalım;
-Çok boyutlu düşünebilme
-Farklı bakış açısı geliştirebilme
-Ortalama düzeye göre merak algısının çokluğu
-Yoğun sezgisel yetenek
-Kelimeler yerine resim vb. sanat teknikleriyle düşüncelerini açığa çıkarabilme yeteneği vb. diyebiliriz.
Disleksinin avantajlarının yanı sıra dezavantajları konusu da merak edilen başka bir konudur. Her çocuk kendi kapasitesi dahilinde öğrenebilir ve gelişebilir . Dislektik bireylerde uygun eğitim aldıklarında içlerindeki potansiyeli dışarı çıkarıp başarıya ulaşabilirler. Uygun eğitim alamayıp potansiyelini ve kapasitesini ortaya çıkaramayan bireyler ise özgüven kaybıyla disleksinin dezavantajıyla karşı karşıya kalmış olurlar. Bireyin akademik konularda başarısızlık yaşaması özgüven eksikliğini ortaya çıkarmakta ve bireyin içine kapanıp kendini keşfetmesini engellemektedir.
Bu ayki yazımızın da sonuna geldik değerli okurlar. Kasım ayı yazımızda disleksinin eğitim yöntem ve teknikleri konusuyla görüşmek dileğiyle. Sevgi ile kalın..
Yazar
Züleyha ÇİFTALAN
Uzm. Özel Eğitim Öğretmeni