Depresyon Nedir?
Depresyon kelimesi yabancı bir kelime olup literatürde ki karşılığı ‘çöküntü’ anlamı taşımaktadır. Yani bir birey de kendine güvensizlik, umudunu yitirme, eskiden mutlu olduğu şeylerden şimdi zevk alamıyorsa, içe kapanık bir durum ve insanlarla görüşmemek gibi değişimler oluyorsa depresyon da olabilme ihtimali yüksektir.
Depresyon Belirtileri Ve Tanısı Nasıl Belirlenir?
Depresyonunun birden fazla belirtisi vardır ama bir bireyin depresyonda olup olmadığına karar vermek için yani tanı koyabilmek için dokuzda beş süre ilkesini dikkate alırlar. Alt kısımda sıralanan dokuz tanıdan beşinin olması ve ilk iki maddeden birinin olması gereklidir. Bu maddeler en az iki hafta süresince hemen her gün ve gün boyu sürüyorsa depresyon tanısı konulabilir.
- İlgi ve istek kaybı
- Kendini üzgün umutsuz ve çaresiz hissetmek
- Uyku bozukluğu
- Halsizlik, yorgunluk
- İştahsızlık ya da aşırı yeme
- Konuşma ya da davranışların yavaşlamış olması, ya da huzursuz ve tedirgin görünmek
- Ölümün daha iyi olacağı düşünceleri
- Kendini işe yaramaz hissetmek
- Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık
Depresyon İle Nasıl Baş Edilir?
Depresyon ile baş edebilmek adına birden fazla yazı bulabiliriz ama istediğimiz şey gerçekten baş edebilmek mi yoksa onunla birlikte yaşamayı öğrenebilmek mi? Depresyonu hayatımızda ki gribal enfeksiyon olarak düşünelim öncesinde önlem almayınca neler olabileceğini düşündünüz değil mi?
Depresyon da sık görülür, düşünce biçimi ve koşullar değişmediği sürece tekrar edebilir. Depresyonun nedeni biyolojik değilse, değişecek şey düşünme biçimidir. Düşünme biçimimizi değiştirdiğimiz sürece depresyonunuzu ortadan kaldırılabilir.