Sevgili anneler odak çocuk olunca işler biraz daha ciddileşiyor. Özelikle de’ Çocuk İhmali ve İstismarı’ gibi hassas konuda. Çocuklarınıza ev ortamında vereceğiniz eğitim oldukça önemlidir. Çocukların bu konu üzerinde farkındalık kazanması ve bilgilenmesinin yararlı olacağı kanısındayım.
Peki ebeveyn olarak neler yapabilirsiniz?
Çocuklarınızı evde desteklemek amacıyla ev ortamında nasıl eğitim verebilirsiniz?
DOKUNMA NEDİR? Dokunma dediğimde aklına ne geliyor? Çocuğunuza bu soruyu yönelterek fikrini sunmasına fırsat verin.
DOKUNMA KAÇA AYRILIR? Dokunma ikiye ayrılır.
1-İYİ DOKUNUŞ : Bizi rahatsız etmeyen dokunuşlardır. Olumsuz duygular barındırmaz tam tersi mutlu oluruz. Bu dokunmalar sonucu oluşabilecek duygular: mutluluk,huzur,güven,sevinç,heyecan vs.
ÖR: Annenin seni öpmesi, çok sevdiğin bir arkadaşını görüp sarılman, öğretmeninin aferin deyip başını okşaması gibi.
2-KÖTÜ DOKUNUŞ: Tanıdığın ya da tanımadığın kişi veya kişiler tarafından rahatsız edici dokunuşlardır. Olumsuz duygular barındırır. İstemediğimiz halde ve izin alınmadığı halde vücudumuza dokunulmasıdır.
ÖR: Kavga etmek,vurmak,itmek,saç çekmek ve özel bölgelerimize dokunulmasıdır.
Özel Bölgelerimiz Nelerdir? ‘Mayo giydiğimizde mayonun kapattığı kısımlarımız-görünmeyen bölgelerimiz.) Bu kısmı bir bebek üzerinde anlatırsanız somutlaştrıma yapmış olursunuz ve bilginin kalıcılığı artar.
*Ağız *Göğsümüz *Bacak aramız *Kalçamız
KÖTÜ DOKUNUŞLARDA NE YAPMANIZ GEREK?
*BAĞIR. (Hatta yüksek ses ile bağırmasını isteyin)
*ÇEVREDEN YARDIM İSTE.
*SAKIN SIR SAKLAMA.(Bu madde de örnekler ile sır kelimesini açıklamanız gerekir.Ör: Birisi sana kötü dokundu ama bunun aramızda sır olarak kalacağını söyledi böyle bir durumda ne yapman gerekir? Sana hediye verdiğini ve bunun sır olarak kalmasını, kimseye söylememen gerektiğini söyledi ne yaparsın?)
*SENİ KORKUTUP TEHDİT EDEBİLİRLER İNANMA.
*OKULDA OLDUYSA SINIF ÖĞRETMENİNE YA DA REHBER ÖĞRETMENİNE ANLAT.
*MUTLAKA AİLENDEN BİRİNE VEYA GÜVENDİĞİN BİR YETİŞKİNE ANLAT.(Bu maddede güvenin ne olduğunu, ailesinde kimlere güvendiğini de konuşmalısınız.)
Çocuklarınıza yukarıdaki şekilde detaya çok fazla inmeden ev ortamında bilgi verebilirsiniz. Dikkat etmeniz konu bu eğitimi sürekli olarak değil de sene de bir defa vermeniz yeterli olacaktır. Aynı zamanda da kısa kısa sohbetler içerisinde dile getirebilirsiniz.
GÜLSÜM BİLİCİ
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & AİLE DANIŞMANI