Çocuğum disleksi mi ?
Son yıllarda anne ve babaların özellikle birinci sınıf düzeyinde olan çocuklarında gözlemledikleri okuma ve yazma problemi konusu en büyük endişelerden biri olmaya başladı. Çocuklarının akranlarına oranla geride olması bir anne babayı en çok hüsrana uğratan ve düşündüren durumlar arasındadır. Böyle durumlarda ebeveynlerin ilk yapması gereken şeyler aslında çocuklarının geleceği için hayati önem taşımaktadır. Peki aileler akranlarına oranla farklılık gösteren çocukları için neler yapmalıdırlar? En acilinden harekete geçmeli ve gözlem sürecine başlayarak ilk adımı atmalıdırlar. Çocuklarındaki problemi veya farklılığı analiz edebilmek ve sorunu belirleyebilmek çocuklarına yapacakları en büyük iyilik olacaktır. Sorunu veya sorunları gözlemleyip tam olarak belirledikten sonra sorunların nedenleri araştırılmalı.
Bunun içinde çocuklarını bir çocuk ve ergen psikiyatrisine götürerek önceliği bir uzmanın ellerine bırakmalıdırlar. Uzmanların yapacakları testler tetkikler ve yönlendirmelerle çocuğunuzun mental reterdasyonu mu ( zihinsel engel v.b ) yoksa duygusal bir problemi mi olduğu ve ya dislektik olup olmadığı tespit edilecektir. İşte tam olarak doğru yol böyledir. Böylelikle Aklınızda hep dönüp duran konuya gelmiş olduk.
Çocuğum disleksi mi? Evet Çocuğunuza uzmanlar tarafından disleksi tanısı konuldu. Şimdi yeni bir yola daha en başından en doğru şekilde başlıyorsunuz… Disleksi nedir? Belirtileri nelerdir? Disleksiden korkmalı mıyız? Disleksinin avantajları var mıdır? Disleksinin dezavantajları var mıdır? Ve merak ettiğiniz her şeyi sizlere en açık en doğru şekilde anlatacağım. Disleksinin belirtileri hakkında konuşacağımız yazımızda buluşmak dileğiyle. Sevgi ile kalın.
Yazar
Züleyha ÇİFTALAN
Uzm. Özel Eğitim Öğretmeni